sreda, 23. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: Varovanje oken 2.

Zaradi velikega odziva na prvi članek o varovanju oken in izkazanega zanimanja Sintalov strokovnjak Igor Rot, direktor projektive, podrobneje razlaga o zaščiti oken pred vlomilci. 
Magnetni kontakt na oknu

Okna so glede vlomov eden najbolj izpostavljenih delov stavb. Ker jih je mogoče odpirati in ker so možnosti mehanske zaščite omejene - predvsem zaradi steklenih površin - je potrebno to nadomestiti z ustrezno tehnično zaščito. Pri tem imamo na voljo različne možnosti.

Varovanje oken z različnimi senzorji

Ena od možnosti so različni tipi sistemov s senzorji, ki so namenjeni varovanju samega okna ali prostora neposredno pred njim.

Detektor loma stekla
Detektor loma stekla. Senzor se montira v bližino steklenih površin, na strop ali steno. Ima mikrofon, ki je obrnjen proti stekleni površini in zaznava frekvence zvoka, ki nastanejo ob razbitju stekla. Nekateri senzorji loma stekla imajo celo možnost "snemanja" zvokov, ki nastanejo pri razbitju stekla, kar je zelo uporabno pri netipičnih steklih. En detektor loma stekla lahko "ščiti" pred razbitjem ponavadi tudi več oken hkrati, odvisno od tipa senzorja in njegovega dometa delovanja. 







Vgradni magnetni kontakt
Magnetni kontakt. To je element varovanja, ki je sestavljen iz dveh delov, stalnega magneta in reed kontakta. Magnet se namesti na odpirajoče okensko krilo, reed kontakt pa na fiksni del vrat – podboj in je ožičen. Ko je okno zaprto, se magnet in reed kontakt privlačita (sklenjen kontakt), ko pa se odpre, se kontakt razklene, kar povzroči alarm. Magnetni kontakti so lahko vidni oz. pričvrščeni na okno nadometno ali pa so vgrajeni v okvir okna (nevidni). 

Senzor udarcev (šok senzor). Gre za vibracijski senzor, ki zaznava močnejše udarce po steklu. Alarm javi tudi, ko še ni prišlo do razbitja stekla. Namesti se ga direktno na stekleno površino ali v njeno bližino. 


IR bariera. Uporablja se za varovanje oken z nevidnim IR žarkom s pomočjo oddajnika in sprejemnika, ki sta nameščena na obeh straneh okna. Žarek onemogoča vstop skozi okno, saj njegova prekinitev sproži alarm. Posebna izvedba bariere je zavesa, ki ima več žarkov, kar dodatno otežuje dostop. Bariere se lahko namestijo na zunanji strani oken ali znotraj, imajo različne domete in različno število žarkov. 











IR senzor gibanja
Senzor gibanja. Varujemo lahko tudi prostor pred okni - s senzorji gibanja. Najbolj pogosti so pasivni IR senzorji gibanja, ki delujejo na podlagi zaznave spremembe toplote v prostoru, ki jo povzroči napadalec, medtem ko mikrovalovni senzorji delujejo po principu Dopplerjevega efekta, ki temelji na spremembi frekvence pri premikanju objekta v prostoru. Kombinirani senzorji IR/MW lahko združujejo lastnosti obeh omenjenih senzorjev v IN ali ALI načinu delovanja. 


Protivlomna folija

Uporablja se za dodatno mehansko zaščito okna. Namen varnostne folije je, da zadrži steklo v enem kosu oziroma prepreči njegovo razsutje in nezaželen vstop v varovan prostor. Za različne vrste stekla se uporabljajo različne folije (navadno steklo, kaljeno steklo, termopan...). Uporaba varnostne folije ponavadi izključuje uporabo klasičnih detektorjev loma stekla. Bolj primerni so senzorji loma stekla, ki so sposobni posneti zvok (pok), ki je nedvomno drugačen od tistega na oknih brez varnostne folije. 

O uporabi in kombiniranju naprav prihodnjič.





Igor Rot, dipl.inž.el.
direktor projektive


Nazaj na Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: okna

12 komentarjev:

  1. Ta clanek mi je pa res super. Zdaj vsaj razumem kako delujejo te skatljice, ki jih vidim po stenah.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaj ti pomagajo magnetni kontakti na oknih, ce pa vlomilci razbijejo okno. Kolikor vem je najvec vlomov tako, da razbijejo okno.

    OdgovoriIzbriši
  3. @Anonimni 26. november 2011 21:12: Hvala za komentar. O temi, ki jo načenjate, g. Rot razlaga v nadaljevalnem članku: http://sintal-varovanje.blogspot.com/2011/11/sintal-svetuje-vlomi-v-poslovne_25.html . Poleg kombinacij magnetnih kontaktov z drugimi senzorji pa lahko okno dodatno mehansko zaščitimo, na primer s protivlomno folijo, ki jo je omenil tudi v tem prispevku.

    OdgovoriIzbriši
  4. če živiš v hiši, je takšno varovanje oken zelo koristno. Vlomi v hiše so zelo pogosti, poznam primere, ko so ljudje medtem ko so bili v službi, ostalo brez vsega. takšne zadeve so dobra preventiva.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zelo zanimivo. Kako pogosti pa so posamezni tipi varovanja? Kateri je najpogostejši?

    OdgovoriIzbriši
  6. Zelo zanimivo. Kako pogosti pa so posamezni tipi varovanja? Kateri je najpogostejši?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ocitno je tehnicno varovanje zakon!

    OdgovoriIzbriši
  8. Tiste IR bariere so ful fajn za notranjo zascito, za zunaj je pa kar problem. Tako imam jaz izskusnjo. Ali obstoja za zunaj kaksna posebna bariera? Ima ze kdo kaj kilometrine na to temo? Kaj pa uporaba zunanjih senzorjev gibanja?

    OdgovoriIzbriši
  9. A Sintal ponuja vse te načine?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Spoštovani,
      koncern Sintal nudi varovanje z vsemi naštetimi senzorji (detektor loma stekla, magnetni kontakt, senzor udarcev, IR bariera, senzor gibanja). Varovanja s protivlomno folijo v tem trenutku nima v ponudbi, varnost zagotavlja z drugimi primerljivimi sistemi.

      Izbriši
  10. Ker kakor vem, je Sintal specializiran bolj za videosisteme?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Spoštovani,
      drži, da je Sintal specializiran za video sisteme; imamo tudi lasten razvoj in je vedno opremljen z najnaprednejšo opremo - v globalnem merilu. Nismo pa specializirani samo za video sisteme; lahko brez pretirane samohvale rečemo, da smo vodilni strokovnjaki tudi na drugih področjih tehničnega in fizičnega varovanja. Ker je ponudbe - tudi za varovanje oken - preveč za komentar, saj bi bilo bolj smiselno, če bi poznali vaše potrebe, predlagamo, da si ogledate tudi ponudbo na naši spletni strani in nas v primeru dodatnih vprašanj vsekakor kontaktirate.

      Izbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.