torek, 5. junij 2012

Intervju: Marko Jagodič, Papirnica Vevče

Živahna 170-letnica

Marko Jagodič na sredini) in Martin Ruopp (levo),
 direktorja Papirnice Vevče,
med prejemanjem nagrade GZS ob 170-letnici podjetja 

Papirnica Vevče je podjetje s 170-letno tradicijo, ki se danes ponaša z visokotehnološkimi rešitvami. Svoj rojstni dan so praznovali s sedanjimi in upokojenimi zaposlenimi, okoliškimi prebivalci in drugimi, ki so želeli videti, kako je videti sodobna proizvodnja papirja. Po organizacijsko napornih, a nadvse uspešnih praznovanjih, med katerimi proizvodnja ni zastala niti za minuto, si je za nekaj besed s Sintalčkom vzel direktor Papirnice Vevče Marko Jagodič.


Spoštovani g. Marko Jagodič, naj vam najprej čestitam ob 170-letnici Papirnice Vevče, ki pod vašim vodstvom uspešno  deluje tudi v težkih časih. Ob visokem jubileju je Papirnica pripravila vrsto dogodkov, med drugim srečanje, na katerega so bili povabljeni nekdanji delavci, zaposleni z družinami in sodelavci iz Avstrije. Ste zadovoljni z izidom? Kako so nekdanji zaposleni komentirali spremembe v podjetju?
V Papirnici Vevče izdelujejo etiketni papir
in papirje za gibko embalažo
vrhunske kakovosti.
Res je, 170-letnica podjetja je jubilej, ki dokazuje, da je Papirnica Vevče podjetje z eno najdaljših tradicij. Tovarno je soustvarjalo mnogo generacij in svojo odločenost nadaljevati tradicijo smo pokazali tudi z nizom prireditev. Najbolje obiskano je bilo prav druženje upokojencev in zaposlenih z družinami. Ponosni smo, da jih je prišlo več kot 700 in da nam je uspelo proizvodnjo v kratkem času razkazati toliko ljudem, ob čemer je proces proizvodnje papirja potekal neprekinjeno.

Obiskovalci so si lahko ogledali ročno izdelavo papirja, našo proizvodnjo ter biološko vodočistilno napravo, ki nam omogoča, da v Ljubljanico vračamo čistejšo vodo, kot je Ljubljanica sama. Nanje so velik vtis naredili urejenost tovarne in naši dosežki, saj smo na področju izdelave etiketnih papirjev in papirjev za gibko embalažo v vrhu med ponudniki.

Dogodek je bil priložnost za srečanje več generacij zaposlenih v papirnici. Veliko se jih je prav tu srečalo po mnogih letih. Doživetja so bila zelo čustvena.

Tovarno papirja v Vevčah si je z zanimanjem ogledalo
veliko število obiskovalcev. 
Pred dnevi ste Papirnico Vevče odprli tudi za javnost, kako, da ste se odločili za to in na kakšen odziv je naletelo?
Jubileji, obletnice so vedno priložnost za utrjevanje vezi. S krajani že dolgo sobivamo in prav je, da se poznamo. Število obiskovalcev na Dnevu odprtih vrat Papirnice Vevče je preseglo številko 400. Tudi sokrajani, ki živijo v neposredni bližini, ali tisti, ki se samo dnevno vozijo mimo tovarne, so si tovarno z zanimanjem ogledali in bili presenečeni nad njeno sodobnostjo in urejenostjo. Na obisk smo povabili tudi okoliške osnovne šole in srednje tehnične šole, saj bodo mladi tisti, ki bodo nadaljevali tradicijo tovarne. Obisk je bil prav tako imeniten, saj nas je obiskalo več kot 400 mladih, ki so se skupaj z učitelji navdušeno zahvaljevali za to priložnost. Skupaj smo v dveh dneh gostili več kot 1500 obiskovalcev, kar nas zelo veseli.

Papirnica je od vsega začetka trdno vpeta v družbeno okolje, v Vevčah je zgradila celo plavalni bazen. Če izpostavite projekte, ki se vam zdijo za lokalno okolje najbolj pomembni ali koristni, tega gotovo nihče ne bo vzel kot hvalisanje.
Kraj Vevče je pravzaprav zrasel iz Papirnice Vevče. Ljudje, ki so prišli za kruhom v Papirnico Vevče, so se naseljevali v bližini in kraj je tako rasel. 

Otroci so z navdušenjem sodelovali pri ročni izdelavi papirja.
Eno vodilnih gibal rasti in uspešnosti ter dolgoživosti Papirnice Vevče je bil skozi njeno celotno zgodovino nenehen in skrbno načrtovan razvoj. Od samega začetka je tovarna rasla in se tehnološko razvijala.
"Kraj Vevče je pravzaprav zrasel iz Papirnice Vevče. Ljudje, ki so prišli za kruhom v Papirnico Vevče, so se naseljevali v bližini in kraj je tako rasel."
Že leto po izumu izmeničnega toka so leta 1897 prvi v Evropi zagnali HE Fužine in si tako zagotovili lastno proizvodnjo elektrike. Leta 1968 se je v Papirnici Vevče začelo prvo premazovanje papirja, kar je  že takrat pomenilo usmeritev v izdelke z višjo dodano vrednostjo. Leta 1976 se je tovarna modernizirala z nakupom novega papirnega stroja (PS 5), mejnik in prelomnica v inovativnosti pa je bil leta 1988 moderni Voith premazni stroj.

V Papirnici Vevče je bila po II. svetovni vojni zasnovana Srednja šola tiska in papirja, ki je bila valilnica papirniških kadrov za področje celotne bivše države Jugoslavije, prav tako je v Papirnici Vevče začel delovati Inštitut za celulozo in papir.

Papirnica Vevče je bila vpeta tudi v širše družbeno okolje, ki ga je soustvarjala s svojim delovanjem. Gradila je stanovanja za svoje zaposlene, imela je organizirano varstvo za otroke, svojo ambulanto, zgrajen je bil tudi bazen, po čemer je kraj poznala Ljubljana.

Časi so danes drugačni, vendar pa tudi danes podpiramo delovanje Papirniškega pihalnega orkestra Vevče, ki je zrasel iz vrst vevških papirničarjev pred 112 leti. Papirniški pihalni orkester pa z muziciranjem razvaja tako zaposlene v Papirnici Vevče kot tudi krajane Ljubljane ob raznih dogodkih. 


Gasilsko društvo Papirnice Vevče je bilo prav tako ustanovljeno pred davnimi leti. Verjetno je to povezano s tem, da se ukvarjate s papirjem?

Tudi prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Papirnice Vevče je bilo ustanovljeno med prvimi  gasilskimi društvi – že pred 134 leti. 

Seveda je temu, da je bilo društvo ustanovljeno tako zgodaj, botrovala narava papirne industrije. Papir kot lahko gorljiv material vsekakor zahteva stalno izpopolnjevanje za preprečevanje požarov. Zato je pomembno, da so zaposleni usposobljeni za pravilno preventivno ravnanje. Gasilci med njimi pa so strokovno usposobljeni za pravilno hitro ukrepanje v primeru požara.

Prav zato pri nas požara ni bilo že nekaj let.

Papirniška dejavnost je znana tudi po velikih obremenitvah okolja, iz Papirnice Vevče pa menda v Ljubljanico odteka čista voda. Kakšne napore vlagate v področje varovanja okolja?
To je morda veljalo dolgo časa nazaj. Rezultat dolgoletnega sistematičnega dela in investiranja je, da se Papirnica Vevče danes lahko pohvali kot model trajnostnega razvoja v industriji. Iz obnovljive surovine, celuloze, v sodobnih, okoljsko prilagojenih procesih izdelujemo naravno razgradljive izdelke. Trajnostno naravnani so prav vsi - etiketni papirji, papirji za gibko embalažo in grafični papirji - in tudi sam proizvodni proces, saj iz naravnih materialov iz obnovljivih virov izdelujemo izdelke, ki se lahko v nadaljnji poti življenjskega cikla lesa predelajo v nove izdelke ali v surovine.

Čistilna naprava omogoča, da Papirnica Vevče v Ljubljanico spušča čistejšo vodo od Ljubljaničine.
Porabo vode v procesu smo znižali znatno pod nivo, ki je predpisan in običajen v Evropi. Vodo, ki jo vračamo v okolje, v naši biološki vodočistilni napravi očistimo in jo tako vračamo v Ljubljanico čistejšo, kot je reka sama. Prizadevamo si, da bi bil papir kot naraven material proizvajan brez odpadkov. To nam je v veliki meri tudi uspelo, saj ima tudi papirniški mulj, ki je ostanek v proizvodnem procesu, svojo uporabno vrednost v gradbeni industriji.  

Leta 2004 je avstrijsko podjetje Brigl & Bergmeister postalo 100-odstotni lastnik Papirnice Vevče. Kako je sprememba lastništva vplivala na podjetje?
Sprememba lastništva je pozitivno vplivala na podjetje, saj jo je prevzel lastnik, ki je skupaj s svojimi podjetji v tujini s Papirnico Vevče zaokrožal svoj poslovni program, tako da se je naša tovarna v okviru celotne družine razvijala naprej. 

Kakšne prednosti prinaša dejstvo, da je Papirnica Vevče del velike družine podjetij? Kot vemo, je Brigl & Bergmeister od lani v lasti avstrijskega trgovca s papirjem Roxcel.
Prednosti tega, da smo član velike družine podjetja Roxcel, so, da nas tako dobavitelji surovin kot banke obravnavajo kot mednarodno globalno podjetje.   

Lani ste kljub težkim razmeram uspeli ustvariti dobiček, kar pomeni, da vam uspeva ohranjati konkurenčnost. Letos tudi zaradi višanja cen surovin – celuloze in plina - napovedujete podražitev izdelkov. Konkurenca, predvsem cenovna, je na področju papirništva velika, katere so vaše prednosti, zaradi katerih kupci vseeno izbirajo vas?
Vsekakor nam konkurenčnost znižuje cena zemeljskega plina, ki ga plačujemo v Sloveniji monopolističnemu podjetju 30% dražje, kot če bi ga nabavljali skupaj z avstrijskimi tovarnami, vendar Slovenija še ni vzpostavila odprtega trga plina in prizadevamo si, da bi se to zgodilo čimprej.

Kot proizvajalci etiketnih papirjev in papirjev za gibko embalažo moramo dobro poznati celotno poslovno verigo do zadnjega člena, kjer da naš papir z etiketo ime izdelkom. Poleg izredno dobrih potiskovnih lastnosti in možnosti različnih tiskarskih učinkov na našem papirju je najpomembnejša prednost naših izdelkov, da etiketiranje na polnilnih linijah poteka z višjimi hitrostmi kot s papirji naših konkurentov ter tekoče in brez zastojev.

Kateri trgi so za vas še posebej pomembni in na katerih bi se radi še uveljavili?
Najbolj smo prisotni na najzahtevnejših evropskih trgih, kot so Nemčija, Avstrija, Francija, Italija in seveda druge evropske države. Praktično pa je naš papir prisoten po celem svetu, na vseh kontinentih.

Na papir skupine Brigl & Bergmeister se na leto natisne približno 100 milijard etiket, kar pomeni, da je povprečni prebivalec sveta lani v roke prijel štirinajst izdelkov z vašo nalepko. Ali ste osebno na kateri izdelek, za katerega veste, da je opremljen z etiketnim papirjem Papirnice Vevče, še posebej ponosni? 
Seveda, ponosni smo na svojo široko paleto specialnih papirjev. Pred leti je mednarodni prehrambeni koncern želel svojim kupcem čipsa Pringles ponuditi embalažo, ki bo izdelek zaščitila pred drobljenjem. Zamislili so si kartonski tulec in ker vemo, da kupujemo z očmi, je bilo potrebno ta tulec oviti v privlačno potiskan papir. Za to mora papir imeti posebne fizikalne lastnosti. Razpisali so natečaj in v izredno močni mednarodni konkurenci je bila Papirnica Vevče uspešna.
Na papir skupine Brigl & Bergmeister se na leto natisne več kot 100 milijard etiket, kar pomeni, da je povprečni prebivalec sveta lani v roke vzel 14 izdelkov z njihovo nalepko. 

Ali imata sedeža podjetij v Avstriji in Sloveniji poseben (poslovni) pomen? Je danes delitev na vzhod in zahod še aktualna?
Ne samo Avstrija, Slovenija in Evropa, danes je svet majhno prepleteno poslovno okolje. Zato razne delitve niso aktualne. Aktualne so povezave in sinergijski učinki dobrih, boljših, najboljših.

Za konec še vprašanje o sodelovanju s koncernom Sintal, s katerim sodelujete že vrsto let. Kakšen partner je Sintal? Kako zadovoljuje varnostnim standardom v vašem podjetju? 
Z našim podjetjem sodelujejo le najboljši partnerji. Tako je bil tudi Sintal v zelo strogem izboru izbran kot najboljše podjetje na tem področju v Sloveniji. Pripravljenost Sintala za razvoj varnostnih standardov in prilagajanje zahtevam Papirnice Vevče po učinkovitem in racionalnem varovanju je ena od Sintalovih prednosti, ki jih pričakujemo tudi v prihodnje.


pogovarjal se je Grega Zakrajšek

10 komentarjev:

 1. Zanimivo, da so otroci dobili priložnost sami delati papir. Najbrž bi še marsikdo rad videl, kako se to dela.

  OdgovoriIzbriši
 2. Lepo, da so takole počastili za svojo obletnico! 170 se pa že lahko reče potrjena tradicija...

  OdgovoriIzbriši
 3. Človek kar težko verjame, da taka industrija spušča vodo vLjubljanico , ki je čistejša od reke.

  OdgovoriIzbriši
 4. pametni pišejo... in tako bo vedno... bravo in da bi še naprej jim šlo dobro

  OdgovoriIzbriši
 5. Fak, 100 milijard? Kam pa nalimajo vse te nalepke?

  OdgovoriIzbriši
 6. Kolko čipsa si pojedu med gledanjem fuzbala?

  OdgovoriIzbriši
 7. Lepo povedano: najboljsi sodelujejo samo z najboljsimi!

  OdgovoriIzbriši
 8. Prodani tujcem. Takoj, ko ne bo superprofitabilna, jo bojo zaprl in bodo šle cele vevče v pm.

  OdgovoriIzbriši
 9. 170 let je pa že častitljiva starost. V tem času se je firma res že kar vkomponirala v okolje. Upam, da bojo znali furat tako, da bo za vse prav.

  OdgovoriIzbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.