četrtek, 5. marec 2015

Zimski športi 2015: Varovanje v Planici

Zdi se, da je veselje ob dosežkih naših zimskih športnic in športnikov vsako leto še odtenek večje in da je vse več tudi navijačev. Hkrati se paleta priljubljenih zimskih disciplin vsako leto še malo razširi, ženski smučarski skoki v Ljubnem, denimo, so le nekaj let od njihovih začetkov že zrasli v velik dogodek. Zimskih dogodkov je torej vse več in so vse bolj množično obiskani. Pogovarjali smo se z organizatorji in vodji varovanja dogodkov pod Poncami (varovanje Planice 2015), v Kranjski Gori (varovanje Pokala Vitranc) in v Ljubnem (varovanje ženskih skok v Ljubnem).

Bo na prenovljeni planiški velikanki znova padel svetovni rekord? Kraljica pod Poncami je pripravljena na tekmo najboljših smučarskih letalcev na svetu. Pred novo planiško zgodbo smo se pogovarjali z generalnim sekretarjem organizacijskega komiteja Primožem Finžgarjem in z Marjanom Jakšetom, ki je na strani organizatorja zadolžen za varnostno-rediteljsko službo.

K varnosti dogodka, ki ga je lani obiskalo kar 60.000 ljudi, sicer s svojimi izkušenim varnostnim osebjem že vrsto let prispeva Sintal.Intervju: Primož Finžgar

Generalni sekretar organizacijskega komiteja Planice

Česa se obiskovalci smučarskih poletov v Planici letos lahko še posebej veselijo?Organizatorji se seveda že veselimo poletov na prenovljeni letalnici bratov Gorišek in mislim, da lahko enako rečem tudi za vse obiskovalce. Tisti, ki so že spremljali polete v Planici, vedo, kako spektakularen je ta dogodek, tistim, ki nas bodo letos obiskali prvič, pa jamčimo, da bodo videli nekaj nepozabnega. Poleg tekmovalnega dela pa tu ne smemo pozabiti tudi na kakovosten spremljevalni program in pa na izjemno vzdušje. Atmosfera je v domačem, morda tudi v mednarodnem merilu, neprimerljiva. Vsak, ki obišče dolino pod Poncami, se lahko počuti kot del slovenske tradicije in del nečesa zares velikega. Kar se pa tiče skakalcev, lahko rečem, da znajo ti pogumni fantje vedno narediti kaj nepričakovanega.

Zadnja leta so odlična za slovenske tekmovalce. Se zaradi tega letos čuti še kakšno posebno vzdušje že pri organizaciji?
Vsako leto pripravljamo dogodek oziroma tekmovanje, ki je namenjeno tem fantom. Ob tem, da želimo v Planici pripraviti odlične pogoje za obiskovalce, v enaki ali pa še večji meri želimo poskrbeti, da bo tekmovalcem na voljo vse, da bodo lahko izpolnili cilje, ki so si jih zastavili. S tem imamo v mislih tuje in domače skakalce, vsi morajo imeti enake pogoje. Res pa je, da so naši fantje s Planico bolj povezani kot ostali, tako da ob organizaciji večkrat pomislimo na njih. 

A tu gre za področja, ki se ne tičejo samega tekmovanja, se pravi srečevanje skakalcev z obiskovalci, predvsem z otroki, pokroviteljska sodelovanja in podobno. 


Rekord Planice ni bil podrt že 10 let, takrat ga je postavil Janne Ahonen. Ali lahko gledalci letos upamo na nov presežek?
Planiški in takratni svetovni rekord je postavil Norvežan Bjoern Einar Romoeren, ki je pristal pri 239-ih metrih, medtem ko je Finec Janne Ahonen poletel še meter dlje, a padel. Tisto nedeljo smo v Planici videli izjemne polete. Fantje, kot so Norvežan Ingebrigtsen, Finec Hautamäki in Romoeren so bili v življenjski formi, pogoji so bili zaradi vzgonskega vetra oziroma termike idealni, žirija tekmovanja pa je določila visoko zaletno mesto. Za izjemno dolge polete se morajo torej sestaviti vsi ti elementi, v času do današnjega dne pa je prišlo tudi do sprememb pri opremi tekmovalcev, ki morda ni toliko pisana na kožo »letalcev«. Toda Planica je bila vedno lastnica svetovnihrekordov in tako bo tudi v prihodnosti.


Koliko je pri merjenju skokov vključen človeški faktor – verjetno z leti vse manj?
Tako je. Meritve potekajo prek videomeritev in praktično ni možnosti za napako. Enako je z vetrno izravnavo.


Kaj pomeni Planica v mednarodnem športnem svetu?
Ne samo v skakalnem svetu, v svetu zimskih športov je Planica sinonim za tradicijo in obenem za nove mejnike. Tu so se začeli smučarski skoki, kot jih poznamo danes, postavljali so se rekordi, športniki pa so z nastopi v Planici dobili mednarodni sloves. Planica seveda ne bi bila to, kar je, če se ne bi nahajala v okolju, ki zagotavlja tako slikovito kuliso. Ob vseh teh »samoumevnih« danostih pa moramo vedno skrbeti, da se zgodba Planice razvija v pravo smer, se pravi, da moramo kot organizatorji zagotoviti, da se bodo tekmovalci, obiskovalci in naši partnerji tu dobro počutili. Želimo si, da bi naše dobre prakse prevzemali tudi drugod po svetu oziroma da bi naše znanje uporabljali tudi ostali organizatorji.


Vsekakor je Slovenija na Planico zelo ponosna. Kaj si želite za njen razvoj, katerih tegob bi jo radi čim hitreje odrešili in kako jo – z idealističnim pogledom - vidite v prihodnosti?
Predvsem si želimo, da se Planica razvija skupaj z ostalim svetom ali pa, da celo ustvarja nove smernice, da postane zgled. Razne tegobe so vedno prisotne, a jih je mogoče preseči. Za Planico in širšo okolico bi bilo recimo izjemno, da se ponovno vzpostavi železniška povezava med Jesenicami in Ratečami. Ker je planiški dogodek zimski dogodek, ta pa potrebuje sneg, se še kako zavedamo, da imajo vremenske spremembe vpliv na to, kar počnemo. Skrb za okolje mora tako ostati ena izmed prioritet. Planica se mora razvijati tudi v prepoznavnosti, zato je nujno, da organizira velika mednarodna tekmovanja, kot je Nordijsko svetovno prvenstvo. Čez šest let si torej želimo organizirati takšen dogodek.


Skoki v Planici so eden najbolj obiskanih, spremljanih in uglednih dogodkov pri nas, kar »izkoriščate« tudi za promocijo dobrih, trajnostnih praks: denimo alternativnih načinov prevozov v Planico.
Že leta 2013 smo začeli s promocijo t.i. carpoolinga in s projektom Z vlakom v Planico. Poskušata doseči enak cilj: manj osebnih in drugih vozil v Planici in njeni okolici. Najpomembnejša posledica zmanjšanja števila vozil je seveda manjši vpliv na okolje; zmanjšata se onesnaženje s toplogrednimi plini in pritisk na parkirne površine. Hkrati pa obiskovalci privarčujejo. Ker je deljenje avtomobila po nekaterih evropskih državah že skorajda stalnica, menimo, da lahko obiskovalci Planice te navade prenesejo tudi v svoj vsakdan.

Kako obiskovalci sprejemajo te pobude?
V dveh sezonah se je v Planico z vlakom pripeljalo več kot 2.000 ljudi. Za obiskovalce je tak način prihoda predvsem preprost. Iz Ljubljane bodo denimo za pot potrebovali manj kot dve uri in pol; na železniški postaji v Ljubljani bodo vstopili na vlak do Jesenic, tam jih bo čakal avtobus in jih pripeljal v središče dogajanja v Planici. Vmes ne bo čakanja v kolonah ali iskanja parkirnega mesta, v sodelovanju s Slovenskimi železnicami pa smo zagotovili dodatne vlake in tudi posebno ceno vozovnice. 

Intervju: Marjan Jakše

Vodja varovanja Planice

Koliko obiskovalcev bo letos v Planici?
Po vsem svetu so smučarski poleti adrenalinsko zanimivi in znani kot »formula ena«. Če pa dvema pomembnima dejavnikoma - uspehu naših tekmovalcev in dobri vremenski napovedi - dodamo še novo letalnico in možnost novega svetovnega rekorda, je odgovor preprost: letos v Planici za konec tedna pričakujemo rekordno število obiskovalcev.

Navodila organizatorja: Za varnost v Planici

Kaj bi obiskovalcem položili na srce, da bo obisk prireditev v Planici kar najbolj prijeten za vse prisotne?
Velika želja vsakega organizatorja je, da se obiskovalci na prireditvenem prostoru počutijo varne in da sproščeno uživajo v športni prireditvi. Tako tudi organizator planiških poletov ni izjema. Zavedamo se, da je varnost obiskovalcev in tekmovalcev velikega pomena. Visoko stopnjo varnosti bomo zagotovili s sodelovanjem policije, varnostne službe, rediteljev in tudi s sodelovanjem obiskovalcev.

Poleg pravočasnega prihoda obiskovalcev na prireditveni prostor, vsaj uro in pol pred začetkom tekmovanja, in seveda primerne opremljenosti za zimske razmere, od njih pričakujemo, da na prireditveni prostor ne prinašajo prepovedanih predmetov, kot so: orožje, eksplozivne snovi, pirotehnični izdelki, alkoholne pijače. V kategorijo nevarnih predmetov pa spadajo tudi predmeti, ki postanejo nevarni z agresivno uporabo. To so denimo večje lesene ali kovinske palice, na katere so pripete zastave, veliki kovinski dežniki z ostro konico in podobno. Prepovedane predmete je potrebno obiskovalcem odvzeti, nevarne predmete pa mora obiskovalec pustiti pred vhodom na območje javne prireditve.

Če obiskovalec nedovoljenih predmetov ne želi pustiti pred vhodom, se mu prepreči vstop na prireditveni prostor. Velika želja organizatorja je tudi, da obiskovalci na prireditveni prostor ne prihajajo v opitem stanju in da upoštevajo vsa opozorila in obvestila rediteljev, varnostnikov in policistov.
Kateri navijaški pripomočki pa so denimo dobrodošli; ali kateri veljajo že za tradicionalne, značilne za Planico?
Veliko je navijaških pripomočkov, s katerimi obiskovalci bodrijo tekmovalce in hkrati prireditvi dajo neizmeren pečat. To so predmeti vizualnega pomena, na primer zastave in transparenti, in pa predmeti, ki povzročajo hrup, to so trobila, raglje in drugi glasbeni inštrumenti. Za Planico so najbolj značilne raglje.

Bi dodali še kaj, kar se vam zdi zanimivo, pomembno?
Na tako veliki prireditvi, kot je prireditev v Planici, je varnost obiskovalcev in tam sodelujočih velikanskega pomena. Organizator pričakuje izkušeno varnostno službo, ki bo zagotovila zakonit, korekten in spoštljiv odnos do vseh tam sodelujočih. Varnostna služba Sintal že vrsto let uspešno opravlja varovanje na prireditvi v Planici. Njihovo delo je bilo opravljeno dobro, predvsem pa na visoki profesionalni in kakovostni ravni. Povedati je treba, da je odgovornost varnostne službe na takih in podobnih prireditvah zelo velika.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.