nedelja, 08. september 2013

Intervju: Rašo Nesterović

Je med največjimi slovenskimi košarkarji vseh časov. Naš igralec z najuspešnejšo kariero v NBA, ki pa jo je pred kratkim zaključil. Brez obžalovanja, pravi, saj je dosegel dovolj. Brez košarke pa ne more. Pred začetkom Eurobasketa 2013 smo se pogovarjali s podpredsednikom Košarkarske zveze Slovenije in ambasadorjem EuroBasketa 2013, Radoslavom Nesterovićem.

Rašo Nesterović, legenda, in Lipko, maskota EuroBasketa 2013

Rašo, na splošno prevladuje vtis, da ste ob bleščeči mednarodni karieri ostali skromni in prizemljeni, kar je pri ljudeh s tako izjemnimi uspehi redko. Čemu to pripisujete, od kje izvirajo vaše vrednote?
Menim, da vrednote izvirajo od doma, iz družine. Kar ti starši privzgojijo, ti ostane za celo življenje. Ne glede na to, kaj postaneš in kaj dosežeš, imaš osnovo, kulturo. Nič te ne more spremeniti, niti mednarodna slava niti moč. Če si pravilno vzgojen.

Večkrat poudarjate, da vam je najbolj pomembna varnost družine, pri čemer se zdi, da mislite predvsem na finančno varnost. Kaj pa bolj osnovna varnost?
Finančna plat pride in gre, bolj je pomembna varnost družine v smislu, da se gredo lahko otroci ven igrat, pa da lahko hodijo sami v šolo, da se ne bojiš za vsak korak, ki ga naredijo. Menim, da bi bilo najbolje, če bi imeli otroci takšno otroštvo, kot smo ga imeli mi, ko smo se igrali zunaj, vsi skupaj, in ni bilo skrbi, da se bo komu kaj zgodilo. Poskušam biti čim bolj sproščen, nikoli pa ne veš, kaj si bo kdo zamislil.

Športno kariero ste končali, imate nove funkcije. Vam je kdaj žal, da na EuroBasketu 2013 ne boste na parketu?
Ne, s tem sem se sprijaznil, ko sem končal kariero, dovolj je bilo. Bilo je super, a pred mano so novi izzivi, sedaj bom poskušal biti uspešen še v drugih krogih


Kot eden najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov in tudi kot funkcionar KZS imate res dober uvid v košarko – pa bodimo neposredni: kakšne so možnosti Slovenije na EuroBasketu 2013?
Že večkrat sem dejal, da je evforija zelo dobra stvar, ampak da je po drugi strani treba biti realen. Najprej je treba ugotoviti, kakšna sploh bo reprezentanca, saj je bila sezona naporna, bile so poškodbe, utrujenost. Hkrati pa lahko rečemo, da so tisti, ki bodo zraven, pripravljeni za reprezentanco dati vse od sebe.Vse je možno, računam na prednost domačega igrišča in podporo navijačev – dostikrat, ko ti ne gre, te navijači napolnijo z dodatno energijo in z njo preobrneš tekmo. Upam, da bodo tekmovalci zdravi in da bodo, ko se začne prvenstvo, v najboljši formi.

Ste pa izpostavili tudi, da imamo Slovenci kratek spomin in da če recimo Tina Maze prihodnjo sezono ne bo uspešna, je ne bomo le pozabili, ampak jo poteptali. Ali reprezentančni igralec sploh lahko s srcem igra za takšno občinstvo?
Lahko, o tem med tekmo ne razmišljaš. Je pa dejstvo, da je športna kultura pri nas netolerantna. Veliko gledalcev zahteva uspehe, ob prvih neuspehih pa se bodo obrnili in na svoje športnike pozabili, po mojem neupravičeno. Šport je poklic kot vsak drug, le da je bolj izpostavljen javnosti. Treba je tudi razumeti, da za neuspehe niso krivi samo športniki.

Poudariti moram, da ima naša košarkarska reprezentanca izjemno dobre navijače, ki spremljajo reprezentanco na tekmovanjih po vsem svetu; bili so v Turčiji, na Japonskem, vseh prvenstvih po Evropi ... Malo držav ima takšne navijače in res si zaslužijo pohvale. Kdor je stalno vpet v dogajanje, ni netoleranten in negativen. Netolerantni so tisti, ki se stvari ne posvečajo veliko, potem pa pametujejo iz naslonjača. Naša košarka in posebej naši košarkarski navijači so si zaslužili dogodek, kot je EuroBasket. Je zahvala tudi njim.

Celoten intervju je objavljen v Sintalčku 60.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.