torek, 30. april 2013

Varnostni nasveti za ženske


Pripadnice ženskega spola imajo v praksi več možnosti, da so napadene. Policija vsak dan poroča o spolnih prestopnikih, torbičarjih, roparjih ... Fizično so ženske večinoma šibkejše od moških, hkrati pa bolj nadarjene za veščine samoobrambe. Vsekakor se je bolje izogniti neprijetnim situacijam  kot pa se z njimi soočati. Zbrali smo nekaj nasvetov za večjo varnost.

Na sprehodu, na poti domov

Ko vstopate v stavbo, avtomobil ali druge prostore, ki jih boste odklenili, imejte pripravljene ključe in bodite pozorne na okolico. Če vas zasleduje neznanec, ne pojdite domov, ampak na osvetljen javni prostor, kjer so ljudje, in pokličite policijo. Zalezovalci so običajno bivši možje ali bivši fantje. Če ga ne poznate, si ga dobro oglejte, da ga boste lahko opisale: spol, starost, teža, višina, barva in oblika oblačil, obutve, pričeske, način govora in še kakšne posebnosti. Torbico vedno nosite čez ramo, pozimi pod plaščem.

Ko vozite avto

Ko izstopite, vedno preverite, ali ste avtomobil zaklenile. Preden vstopite v avtomobil, vedno preverite notranjost vozila. Zaklenite se takoj, ko sedete v vozilo. Na križiščih se ne ustavljajte z odprtimi okni. Vozilo imejte vedno v prestavi in takoj odpeljite stran od težav oziroma napadalca. Največ napadov v avtomobilih se zgodi, ko se vozilo ustavi na križišču ali pred prehodom za pešce ali zaradi drugih ovir na cestišču. Torbice ne puščajte na sovoznikovem sedežu. Na parkirajte na odmaknjenih delih velikih parkirišč in med tovornjaki. 

V zaprtih prostorih

Zaklepajte vrata, vgradite varnostne verižice in kukalo na vhodna vrata. Ne odpirajte vrat neznancem, ne puščajte sporočil nalepljenih na vrata ali nabiralnik, ne puščajte lestev ob hiši. Na telefonskem odzivniku ne puščajte sporočila: »Ni me doma...« Nikoli ne odpirajte vrat, če niste prepričane, kdo je pred vrati, ali če oseba nima upravičenega razloga biti pred vrati. Bodite pozorne tudi v hotelih, saj se kriminalci pogosto preoblečejo v serviserje, prodajalce knjig, napadalec je lahko tudi kdo izmed hotelskega osebja.

Na prvem zmenku

Posiljevalci in spolni nasilneži so običajni ljudje in za prve zmenke se dogovorite na javnih krajih. O zmenku obvestite koga od bližnjih in alkohol uživajte le v družbi znanih ljudi. Ne pijte čezmerno v družbi neznancev ali prijateljev, ki jih ne poznate dovolj dobro.
Vir: Dnevnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.