četrtek, 19. januar 2012

Sintal svetuje: Protiropno varovanje


Protiropno zaščito sestavljajo tri področja varovanja


Prejšnjič smo med nasveti na Sintalovem blogu pisali, kako ravnati, če postanemo žrtev ropa. Zaposleni v bolj ogroženih podjetjih, denimo poslovalnicah bank, v zlatarnah in poštah - torej tam, kjer je opravka z večjimi količinami gotovine ali vrednejših stvari - morajo te postopke dobro poznati, saj je tudi to del učinkovitega protiropnega varovanja. Z ostalimi, bolj konkretnimi elementi protiropnega varovanja pa nas bodo Sintalovi strokovnjaki spoznali danes.


Profesionalno protiropno varovanje pomeni, da je zagotovljeno, da so kakovostno opravljana tri področja: tehnično varovanje, fizično varovanje in ustrezna organizacija dela v poslovalnici.


Tehnično protiropno varovanje: pomen varnostnih sistemov
Tehnično protiropno varovanje konkretno vključuje vgradnjo varnostnih sistemov, ki 

  • gotovino oz. druge vredne stvari uničijo oziroma tako poškodujejo, da so za roparja trajno neuporabne, ki
  • onemogočajo hiter dostop do večje količine dragocenosti in ki 
  • o sproženem alarmu nemudoma obvestijo varnostnonadzorni center varnostnega podjetja, ta pa obvesti intervencijske ekipe. S tem se zagotovi povezava med tehničnim in fizičnim varovanjem.

Poznamo različne načine varovanja s sistemi tehničnega varovanja. Sistem dimnih denarnih pasti obarva denar, da postane trajno neuporaben. Mehanska zaščita je namenjena oviranju hitrega dostopa do večje količine plena. Za aktiviranje intervencijske ekipe so pomembne naprave za javljanje ropa, kot so skrite tipke, denarne pasti v blagajnah in javljalniki tresljajev na trezorju. Sistemi videonadzora so zelo uporabni predvsem pri raziskovanju ropov. Veliko k preprečevanju ropov pa lahko prispeva sistem pristopne kontrole, ki elektronsko nadzoruje in varuje vstop v varovana območja.


Fizično protiropno varovanje povezano s tehničnimi sistemi
Kot rečeno, fizično protiropno varovanje hodi z roko v roki s tehničnim varovanjem. Tehnično varovanje zagotavlja, da bo o alarmu obveščen varnostnonadzorni center varnostnega podjetja, ta pa bo obvestil intervencijske ekipe, ki bodo lahko primerno ukrepale. Fizično varovanje lahko zagotavljajo tudi stalno prisotni varnostniki, kar pa pride v poštev predvsem za večje poslovalnice.


Organizacija dela v poslovalnici
Optimalna organizacija dela se razlikuje od poslovalnice do poslovalnice. V osnovi pa poznamo dva tipa varovanja glede na organizacijo dela: eden je, da stranke lahko pridejo v stik z zaposlenimi. V tem primeru lahko do zaposlenih pridejo tudi roparji, kar pomeni, da so najbolj ogroženi zaposleni. Drug način pa je, da stranke (in roparji) ne morejo priti do zaposlenih, kar pomeni, da so najbolj ogrožene stranke. Vsekakor mora biti optimalna organizacija dela prilagojena vsaki poslovalnici posebej.


Skupno vsem načinom varovanja pa je, da je dobro upoštevati osnovne varnostne napotke.

12 komentarjev:

  1. Roparji ropajo tudi brez pištole - naj recimo Sintal ponudi še tako dobro ceno, stane, da se zagotovi tako dobro varovanje. Plačamo pa v vsakem primeru stranke.

    OdgovoriIzbriši
  2. A Sintal tudi svetuje uslužbencem ali kako? Ni čisto jasno iz tegale članka

    OdgovoriIzbriši
  3. Super je, da se sploh najde podjetje, kot je Sintal, in zastonj objavlja take nasvete. Nekateri bi kar zaračunali.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vseeno se mi zdi, da je preslabo poskrbljeno za varnost na bankah. Pa tudi drugje, kjer je denar. Čeprav se mi zdi še večji problem, da se pogostost kraj zvišuje, pa ne toliko zaradi škode, ampak zato, ker to kaže, da se stanje v družbi slabša. Ljudje nimajo dela, upanja, pozitivnosti ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kako bi pa ti poskrbel?! vedno neki pametovalci - vse je predrago, ko se pa kaj zgodi, je bilo pa preslabo poskrbljeno.

      Izbriši
  5. Če ne pride varnostnik na alarm, nisi naredu nič! naše skladišče je kar oblegano in imamo priklopljenega na Sintal. Ko je kaj narobe, pridirka intervent iz Sintala, pa poštima zadeve. Tudi ko je zalilo kotlovnico!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kako je pa lahko oblegano in hkrati mora Sintal poslat interventa, da ugotovi, da je poplava?

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko bank pa Sintal varuje?

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim, da večino bank v Sloveniji kar Sintal varuje.

    OdgovoriIzbriši
  9. To je dobra finta, da se denar uniči če ga hoče gdo ukrast.

    OdgovoriIzbriši
  10. Professional, science based pre marriage counseling trim
    the hazard of divorce and lead-in to a affaire is a Piece of that.
    What am I that this is where the end oft begins.

    Review my blog post: marriage counseling in md

    OdgovoriIzbriši
  11. Professional, science based pre marriage counseling trim the hazard of divorce and lead-in to a affaire is a Piece of that.

    What am I that this is where the end oft begins.


    Also visit my homepage :: marriage counseling in md
    my webpage > marriage counseling doylestown pa

    OdgovoriIzbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.