ponedeljek, 7. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore

Število vlomov je v primerjavi s prvo polovico lanskega leta v prvih šestih mesecih letošnjega naraslo za več kot šest odstotkov, pravijo uradni policijski podatki. Tako kot dom je pametno čim bolje zaščititi svoje poslovne prostore. Pa začnimo z zunanjostjo poslovne stavbe.

Pomembnost oznak

Naslov in ime podjetja morajo biti vidni s ceste. Uporabite velike, osvetljene črke. To pride prav pri intervencijah policije in varnostnih podjetij.

Ograja

Dobra ograja ščiti poslovni objekt
pred priložnostnimi vlomilci.
Dobro je, če podjetje obkroža zaščitna ograja – seveda to ne velja za denimo trgovine v mestnih središčih, temveč za objekte, kjer imate delovno opremo, stroje in tudi izdelke razmeščene zunaj zaprtih objektov.

Vrata ograje naj bodo izven poslovalnega časa zaprta in zaklenjena z dobrimi ključavnicami in verigami. 

Osvetljava

Ponoči bo ustrezna osvetljava odganjala vlomilce. Od večera do jutra naj bo vaša posest osvetljena, da se vlomilci ne bodo imeli možnosti plaziti in skrivati v temačnih kotih. Dovozi, sprednji in zadnji vhodi ter parkirišča naj bodo osvetljena z reflektorji. Osvetljena naj bo tudi streha vaše stavbe. Dobro je preko svetil namestiti zaščitne pokrove, ki vandalom preprečujejo uničevanje. Redno preverjajte svoje luči, nemudoma nadomestite pregorele ali razbite z novimi.

Organizacijski ukrepi

Vrata morajo imeti vnaprej določen urnik odpiranja in zaklepanja, najbolje je, da je za to zadolžen en zaposleni.

Razobesite znake, ki stranke in zaposlene pozivajo k temu, da vedno zaklepajo vozila in spravljajo vrednejše stvari v prtljažnik namesto na sedež.

Orodje in zelenje
Videonadzorni sistem odvrača in razkriva vlomilce.

Ne lajšajte vlomilcem dostopa na streho tako, da puščate v bližini lestve, palete in škatle. Umaknite jih stran od stavbe.

Stvari, ki morajo biti shranjene zunaj glavne stavbe, zaščitite pred vandalizmom in tatvinami tako, da jih shranite v zaklenjeno uto za shranjevanje.

Onemogočite vlomilcem možnosti za skrivanje v visoki travi in grmičevju. Poskrbite za redno košnjo trave in obrezovanje grmičkov, vrtne odpadke pa sproti odstranjujte.

Sistemi tehničnega varovanja
Varnostnik na obhodu

Elektronska vrata, alarm, videonadzorni sistem in dvosmerni komunikacijski kanal pripomorejo k odkrivanju in identifikaciji vsiljivcev.

K večji varnosti stvari, ki morajo biti shranjene zunaj glavne stavbe, pripomorejo nameščene alarmne naprave in redni obhodi varnostnika.



16 komentarjev:

  1. Pozdravljam to, da javnost opozarjate na preventivo, ki jo lahko izvajajo sami in s tem zmanjšuje tveganje brez dodatnih stroškov.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tiste nalepke so ful fajn, pri nas so ze okol in okol vlamljal, sam v te tri hise, k mamo nalepke, da mamo varovanje, pa se ne! Trkam, da se ne bo dons kej zgodil!

    OdgovoriIzbriši
  3. Veliko brezplačnih napotkov - krasno. Da imajo stavbe vidne nalepke pa je za nas modre tudi dodatna informacija saj tako vemo kam se moramo obrniti za kakšne informacije. Kar tako naprej.

    OdgovoriIzbriši
  4. "da se vlomilci ne bodo imeli možnosti plaziti in skrivati v temačnih kotih"
    LOL ker to pa res vlomilci počnejo ko le utegnejo, se malo plazijo in skrivajo po temačnih kotih
    sicer pa mislim, da ta članek velja tudi za doma

    OdgovoriIzbriši
  5. Kaj varnostne službe šele na alarmu išče, kje se nahaja stavba s sproženim alarmom?

    OdgovoriIzbriši
  6. Spoštovani avtor komentarja z dne 10. novembra 2011 ob 22:47, hvala za vprašanje. Če smo prav razumeli, vas zanima, ali varnostno podjetje začne iskati lokacijo objekta, ki ga varuje, šele, ko se na njem sproži alarm. To seveda ne drži, varnostno podjetje ima v bazi vse potrebne podatke o objektih, ki jih varuje. Praviloma objekte dobro in iz prve roke poznajo tudi interventi.
    Nasvet, naj bosta naslov in ime podjetja dobro vidna s ceste, služi kot dodaten varnostni ukrep, varnosti pa po našem mnenju ni nikoli preveč.

    OdgovoriIzbriši
  7. Interventi nic ne iscejo varovanih objektov ob alarmu, saj se ze ob priklopu na varnostno nadzorni center seznanijo z njim. Tako lahko na alarm uspesno regirajo le tisti, ki varovan objekt primerno poznajo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Se strinjam s prejšnim komentarjem, če bi intervent iskal objekt ob alarmu bi porabil preveč časa za uspešno intervencijo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Zadnjic zvecer so eni interventi prileteli k sosedom. Sem gledal z balkona, je blo kot v filmu: eden na glavni vhod, drugi pa cez vrt. Ocitno sta vedela, kako in kaj! Vsaka cast, da si toliko zapomnijo!

    OdgovoriIzbriši
  10. Preprican sem, da ima Sintal dalec najboljse intervente, ki glede na druge firme vedo kako se stvari sreze. Svaka cast fantje in punce !!

    OdgovoriIzbriši
  11. Se popolnoma strinjam s prejsnim komentarjem.

    OdgovoriIzbriši
  12. ja, pogosto smo sami krivi, da se nam kaj pripeti, ker se počutimo preveč varne in puščamo stvari naokoli... Pomembno je, da smo previdni, takšni članki nas na to še dodatno opozarjajo.

    OdgovoriIzbriši
  13. pomembna je preventiva, tudi sami moramo kaj storiti za to, da vlomilcem sami ne ponudimo priložnosti... takšni nasveti so dobro opozorilo.

    OdgovoriIzbriši
  14. Nekje sem bral, da bi moral dajati vtis zive hise. Mi lahko kdo razlozi, kaj to pomeni?

    OdgovoriIzbriši
  15. Ziva hisa pomeni to, da n evdaje vtis, da nikogar ni doma. Prizigajo se luci, posta se ne nabira v nabiralniku, trava je pokosena, ...

    OdgovoriIzbriši
  16. V naši firmi smo pred časom najeli Sintal, da dela obhode, ker se je na parkirišču ponoči kar naprej dogajalo in smo prej že poskusili z marsičem. Nas je bilo kar strah zjutraj prit v službo, ker je bilo po vsakem vikendu kaj polomljeno, da ne govorim o razbitih flašah, lučeh, svinjariji... Ko smo dali kamere, je bilo nekaj časa bolje, potem smo pa kar na isto prišli. Kamere pa obrnjene, posprejane. Odkar pa ponoči prihajajo sintalovi varnostniki, se je pa zadeva zelo izboljšala in smo zaenkrat zelo zadovoljni z njimi. Brez dodatnih stroškov žal ne gre, vendar sem se dosedaj prepričal, da mi v Sintalu dobro svetujejo in gledajo tudi na to, da nas čim manj stane.

    OdgovoriIzbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.