torek, 8. november 2011

Sintalov nasvet: Vlomi v poslovne prostore: Vrata


Pri našem pregledu ukrepov za preprečevanje vlomov v poslovne prostore se pomikamo od okolice stavb do notranjosti. O urejanju okolice smo govorili prejšnjič, tokrat pa se že dotikamo samih stavb: vprašali se bomo, kakšna morajo biti vrata v stavbo. Čeprav ne smemo pozabiti, da je vsaka odprtina potencialen vhod za vlomilce, še vedno največ vlomilcev vstopi kar skozi vrata. Ne pozabite, da vlomilci iščejo najšibkejši člen - ko iščejo primerno točko vstopa in ko primerjajo potencialne tarče med sabo.

Vlomov skozi vrata je proporcionalno zelo veliko.
Izbira pravega materiala

Vsa zunanja vrata morajo biti narejena iz masivnega lesa, jekla ali aluminija. Dobro je, da so zadnja ali stranska vrata narejena iz jekla s profilom najmanj 16 (okoli 1,5 milimetra debeline). Steklena vrata morajo imeti vgrajeno protivlomno steklo. Slaba vrata so lahko samo plasti prevlek na kartonu in se jih da zlahka razbiti.

Okvir vrat
Okvir vrat mora biti tako močan kot vrata. Tudi najboljše ključavnice in zapahi ne bodo nič pomagali, če je okvir vrat enostavno razbiti.

Zapahi in ključavnice
Zunanje ključavnice naj imajo protivlomni zapah, ki zahteva, da se obrne cel cilinder, preden se zapah odpre. Tako je težje odkleniti ključavnico brez pravega ključa. Ključavnice naj bodo čim bolj kompleksne in narejene iz najboljših materialov, čeprav so dražje - splača se.

Tečaji vrat
Zunanji tečaji naj nimajo snemljivih zatičev.

Dvojna vrata
Dvojna vrata naj bodo opremljena z več močnimi, dolgimi vgrajenimi zatiči.

Nihajna vrata
Zunanja nihajna vrata naj imajo vsaj 2,5 cm dolg zapah iz ojačanega jekla.

Steklo v bližini vrat
Ključavnica z dvojnim cilindrom je priporočljiva, če je v radiju enega metra od vrat steklena površina.

Zaklepajte
Znatnemu odstotku vlomov se komaj lahko reče vlom - vsiljivec namreč vstopi skozi nezaklenjena vhodna vrata. To je seveda pogosteje pri vlomih v dom, pa vendar - naj se nikoli ne zgodi, da bi pustili prostore prazne, vrata pa odklenjena - čeprav le za nekaj minut.

Alarmne naprave
Pametno je namestiti alarmno napravo, ki, ko je aktivirana, beleži, kdaj se vrata odprejo in o nepooblaščenem vstopu začne spuščati alarmni signal oziroma obvesti vas in podjetje za zasebno varovanje. O najboljši izbiri alarmne naprave za vaše podjetje se je dobro posvetovati s strokovnjakom.

V naslednjem prispevku se bomo posvetili oknom.



18 komentarjev:

  1. Lahko bi še povedali proizvajalca vrat, ki ga priporočate in kakšni standardi obstajajo na tem področju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobr clank, ker te vsaj mal razsvetli na to temo. Ugotovim, da mam precej odprto in slabo varovano stanovanje oziroma se vsaj mal zmigam in nardim kaksno spremembo na to temo! Hvala piscem, pa se tko naprej!

    OdgovoriIzbriši
  3. Res je dober in poučen članek. Pa vendar, koliko ljudi ga, razen da ga prebere, tudi upošteva? Mislim da, miselnost lastnikov (seveda ne vseh) nepremičnin še ni na takem nivoju, da bi zase in svojo varnost tudi kaj naredili. In že malenkosti, kot so zapahi, ključavnice itd, naredijo dom veliko varnejši. Čimveč takih člankov, dobrih nasvetov, pa se bo s časoma tudi to izboljšalo. Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. a da bi pa sami nrdil video in fotke pa ne bi šlo? :P

    OdgovoriIzbriši
  5. Kaj mi pa koristi obvestilo o alarmu, če sem na dopust na Pagu, na primer? Koga naj pa pokličem? Tudi če sem 'le' na drugem koncu mesta, mi ne bo uspelo priti pravočasno...

    OdgovoriIzbriši
  6. Če si visoka, blond in nadarjena, lahko pokličeš mene. S e ti pridružim pa bova skupaj klicala

    OdgovoriIzbriši
  7. Spoštovani avtor oz. spoštovana avtorica komentarja z 10. novembra 2011 ob 22:42, zahvaljujem se vam, da ste izpostavili to vprašanje. Naj pojasnim, da obvestila o alarmih, ki jih naročniki storitev varovanja prejmejo na svoj mobilni telefon, potujejo skozi varnostnonadzorni center varnostnega podjetja, ki omogoča storitev in ki mu je naročnik zaupal varovanje. Operater nemudoma obvesti pristojne in pošlje na kraj dogodka intervencijsko ekipo. Sintalovi interventi prispejo na kraj dogodka povprečno v sedmih minutah. Naročnik varovanja glede odzivov na alarm nima skrbi - za to skrbi varnostno podjetje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Nekje sem slišala, da je možno napeljat alarmno napravo tako, da se sproži že takoj ob odpiranju vrat ali oken. Ali to drži?

    OdgovoriIzbriši
  9. Ali kdo ve, kako priti do podatka, koliko ključev je bilo izdelano za določeno ključavnico? Ko kupiš stanovanje s protivlomnimi vrati in ključavnicami in vsem tem... Kako ti pa prodajalec zagotovi, da imaš vse ključe?

    OdgovoriIzbriši
  10. Haha, ne more ti, pa tud, ce ti zagotovi, kako pa si lahko preprican, da sploh ve za vse kljuce ali celo da te ne zavaja...z nekim namenom, seveda!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. A lahko ropar pride čez streho ali pa skozi dimnik? Kako se pa takega odžene?

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne samo, da ti lahko pride čez steho. Poznam primere, ko so vdrli čez armirano betonirano steno. Ali bodo vdrli ali ne je le odvisno od njihovega interesa. Če si fest punca in sama, jih zagotovo nič ne ustavi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Spoštovani bralci, veseli smo vašega odziva, dvomov in vprašanj! Gremo kar po vrsti:

    @marty: To drži kot pribito. Ena od možnosti je denimo alarmna naprava, ki deluje na principu magnetnega kontakta. Ko je vklopljena, zazna, kdaj se okno ali vrata odpreta, in sproži opozorilni alarm. Ta je lahko z zakasnitvijo, kar omogoča, da ga s kodo prekličete. Tako se alarm ne sproži vsakič, ko pridete domov.

    @Anonimni 12. november 2011 22:47 in Anonimni 13. november 2011 21:35: Zaradi očitnega zanimanja bralcev smo se odločili, da bomo v eni od bližnjeprihodnjih objav obravnavali vrata in ključavnice še bolj podrobno. Vabljeni k branju! :)

    @Anonimni 13. november 2011 22:42: Prav imate, da to vprašate. O tem, da je treba biti pozoren tudi na streho stavbe, smo pisali v prejšnjem članku o preprečevanju vlomov v poslovne prostore: http://sintal-varovanje.blogspot.com/2011/11/vlomi-v-poslovne-prostore.html . Pred tremi tedni pa je bilo tudi Sintalovo tehnično varovanje strehe enega izmed večjih trgvskih središč zaslužno za to, da so prijeli vlomilce. Več si lahko preberete na naši Facebook strani.

    OdgovoriIzbriši
  14. In seveda Anonimni 15. november 2011 06:45: Nobeno varovanje ne more biti 100-odstotno. Je pa pametno, da se temu po najboljših možnostih približamo. Vsekakor je najslabše, če vržemo puško v koruzo - tatove in vlomilce najbolj pogosto odvrnejo že preprosti ukrepi. Upam, da se ne boste kar vdali! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Dobra vrata ti pomagajo samo v bloku v visokem nadstropju. Kaj ti bodo dobra vrata, ce ti lahko vdrejo skozi okno tako, dabti razbijejo steklo s kamnom.

    OdgovoriIzbriši
  16. Se strinjam, razen, ce nimas zascitene vse prehode in okna v pritlicju in kleti z varnostnimi vrati in recimo resetkami! Pa se kaksen alarm je dobrodosel!

    OdgovoriIzbriši
  17. Kot sem ze dostikrat povedal brez dobre intervenvije ti nobena tehnika ne pomaga, zato smo mi interventi zakon!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Najbrž je brez alarmne naprave res težko odganjati lumpe. Še posebej če vidijo, da takoj pridejo varnostniki, ko začne piskati.

    OdgovoriIzbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.