petek, 25. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: Varovanje oken 3.


Prejšnjič je Sintalov strokovnjak Igor Rot razložil različne tipe varovanja oken, tokrat bo razložil še o njihovi uporabi. 













Res imamo na izbiro veliko različnih načinov varovanja oken, ki so vsi po vrsti lahko zelo učinkoviti, a le, če jih smiselno uporabljamo. Nekaj osnovnih namigov bomo razkrili danes.


Kombinacija magnetni kontakt - detektor loma stekla

Uporaba zgolj magnetnih kontaktov na oknih ni dovolj, saj magnetni kontakti ne zaznajo vstopa brez odpiranja - z razbitjem stekla. Zato je potrebno dodati senzorje loma stekla ali senzorje udarcev. Prednost kombinacije magnetni kontakt - detektor loma stekla/udarcev je v tem, da je na objektu neprekinjeno varovanje. Edini pogoj je, da so okna zaprta, kar pa je za nekatere naročnike lahko problem, saj se naj bi prostori zračili.


IR barieram smo v napoto

Neprekinjeno varovanje lahko nudijo tudi IR bariere, potrebno je paziti le na to, da se žarek pri normalni uporabi ne prekine. Njihova prednost je ta, da z njimi lahko varujemo veliko število oken, slabost pa, da so vidne, predvsem zunanje, kazijo izgled objekta ter so relativno draga izbira. 


Ko smo mi aktivni, senzorji gibanja ne morejo biti 

Uporaba senzorjev gibanja je najcenejša, najpreprostejša in najbolj nevpadljiva varianta varovanja oken za praktično vse uporabnike in vse vrste objektov. Slabost pa je, da v primeru uporabe objekta, torej gibanja v varovanem objektu, ti senzorji ne smejo biti aktivni. 


Senzorji naj bodo povezani z varnostnonadzornim centrom

Skratka, vsak senzor ima pluse in minuse. O vrsti varovanja in tipu senzorike se mora odločiti vsak naročnik sam, glede na to, kaj od sistema pričakuje. Pomembno je tudi poudariti, da senzorji, ki sprožijo alarm, brez povezave z varnostnonadzornim centrom varnostnega podjetja izgubijo večino svoje funkcionalnosti.


Seveda pa smo tu strokovnjaki, ki smo svoje znanje z veseljem pripravljeni deliti.



Direktor projektive:
Igor Rot, dipl.inž.el.



11 komentarjev:

  1. Faj, da razlagate o delovanju senzorjev, ki jih lahko uporabljamo. Tako se bomo lahko lazje odocali kaj rabimo za varovanje svojega doma.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako pa ti senzorji so zel občutljivi ali lahko njihovo občutljivost nastavljamo? Da ne bi potem mi jih kakšen pajek sprožil npr.?

    Pohalno zelo, nisem vedel, da obstaja že toliko dobrih rešitev.

    OdgovoriIzbriši
  3. nekje sem prebral, da samo tehnično varovanje brez fizičnega ne reši vseh problemov. ampak je potrebno oboje kombinirati. verjetno je tudi v tem primeru tako

    OdgovoriIzbriši
  4. Kam oziroma na koga se pa obrnes, ce bi rad dobil konkreten nasvet za stanovanjsko hiso?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja brez nas interventov ne bo šlo, pa tudi ko bodo roboti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kaj ti bo varovanje oken, ce so kojrmu frendu cez steno vlomilvi pridli v trgovino.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za koristne nasvete !

    OdgovoriIzbriši
  8. kako se pa kaj tista folija proti vlomom obnese, je to uporabno?

    OdgovoriIzbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.