sreda, 16. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: okna


Kar mika vaše stranke, bo zamikalo tudi zmikavte.
Če ne morete umakniti vrednejših predmetov od oken,
morajo biti ta še posebej dobro zaščitena.
 

Naša pot do varnega poslovnega prostora nas od zaščite vrat pelje proti oknom. Kot smo že dejali, bomo o optimalni zaščiti vrat še spregovorili, Sintalovi strokovnjaki iz projektive pa bodo v razširjenjem članku povedali več tudi o zaščiti oken. Tokrat osnove.


Materiali 
Vlomilci ponavadi nočejo razbijati stekla, ker s tem povzročijo veliko hrupa. Če pa ste točko 1 dobro opravili in vlomilec okna nikakor ne more odpreti, se bo spravil na steklo. 


Poznamo različne vrste ojačanega stekla:



  • Ojačano s kovinsko mrežo znotraj stekla. Steklo se ob udarci zlomi, a ga mreža drži skupaj in preprečuje vstop. Veliko se uporablja v industrijskih obratih, dobra izbira pa je tudi za garaže in kleti.
  • Kaljeno steklo. Nekajkrat močnejše od običajnega, a se razbije na koščke, če prejme dovolj močan udarec. Vgrajeno je v veliko izložb.
  • Plastični materiali. So bolj odporni na udarce od stekla. Najbolj pogosti so akrilni (na primer pleksi steklo) in polikarbonatni (leksan). Akrilno steklo lahko odbije kamen, kladivo pa ga bo razbilo. Proti vandalom je torej dobra zaščita, proti vlomilcem pa ne popolnoma. Polikarbonatno, ki je bistveno dražje, je praktično neuničljivo. Odporno je na vročino, plamene, ekstremen mraz, kladiva in sekire. Oba tipa staneta manj kot laminirano (vetrobransko) steklo, ampak se ju lažje opraska, prav tako na sončni svetlobi porumenita. 
  • Laminirano steklo. Uporablja se ga za avtomobilska vetrobranska stekla, narejeno je iz dveh plasti stekla in plasti plastike med njima. Steklo se bo razbilo na kosce, toda te drži skupaj plastika in ne izpadejo iz okvira. Je težko, drago in mnogo debelejše od ostalih materialov. 



Varnostna zapirala
Okna vedno dobro zapirajte. Drsna okna morajo imeti zatiče, zapahe in/ali ključavnice, da se jih ne more odpreti od zunaj.


Pritličje 
Zaščitite vsa okna. Okna v pritličju naj so iz nelomljivega stekla. Za še višjo varnost vgradite rešetke ali močno mrežo.


Alarmni sistem
O alarmnih napravah in sistemih (detektor loma stekla, alarm na magnetni kontakt, …), s katerimi dosežemo optimalno zaščito oken, bodo, kot rečeno, prihodnjič povedali več Sintalovci iz projektive. Veseli bodo tudi vaših vprašanj v zvezi s to temo. 

15 komentarjev:

  1. Pozdravljam tovrstne nasvete. Bravo !!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se je super obrestovala varnostna folija, pa je nisem zasledil v clanku! Se posebaj v kombinaciji s kaljenim steklom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Razlicnih barv in prozorna, tudi efekt ogledala, razlicnih debeljin, odvisno od zeljene stopne varnosti! Nekatere namestijo kar na objektu na okna, slisal sem pa tudi za take, da morajo okna odpeljati v delavnico, vendar pa je faktor varnosti pri teh precej visji (verjetno tudi cena). Bistvo je, da drzi steklo skupaj, ceprav je ze razbito in da mora vlomilec veckrat udariti, da bi ga mogoce odstranil, s tem pa povzroca precej hrupa!

    OdgovoriIzbriši
  4. Bere se precej drago. Kdo to že uporablja?

    OdgovoriIzbriši
  5. Steklene površine je najbolje zavarovati z elemnti mehanske zaščite, ki se namestijo na notranjo stran takšnih površin. Najbolj primerne so različen izvedbe kovinskih rešetk (rolo ali fiksne) različnih debelin in profilov. V kombinaciji s pravilno nameščenimi elenti tehničnega protivlomnega varovanja (detektorji loma stekal, IR senorji, MW + IR senzorji) so skoraj nepremostljiva ovira za vsakršnega vlomilca.

    OdgovoriIzbriši
  6. Lahko imamo se tako kakovostno tehnicno zascito, vendar brez dobre intervencije na vlom nima efekta.

    OdgovoriIzbriši
  7. Je res, da vsi razmišljamo, kako bi v izložbe razstavili čim več in čim bolj privlačne artikle, da bi privabili kupce... no, privabljamo pa tudi take, ki jim ni do nakupa. je že dobro, da jim čim bolj "otežimo" delo

    OdgovoriIzbriši
  8. Vsi hočemo v izložbah izpostaviti najboljše (in ponavadi tudi najbolj drage) artikle, s katerimi bi privabili čim več kupcev. Žal se najdejo tudi takšni, ki jih nakup "ne zanima". Dobro je, da jim čim bolj "otežimo" delo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Vsi v izložbe postavljamo čim bolj zanimive (in ponavadi tudi najbolj drage) artikle, da bi privabili čim več kupcev. Žal so med njimi tudi taki, ki jih nakup ne zanima. Je že dobro, da jim čim bolj otežimo delo.

    OdgovoriIzbriši
  10. Vlomov, ki jih praktično ni mogoče preprečiti so, ko vomilec razbije izložbo ter odtuji kar je razstavljeno. Najbolj so bili na udaru prodajalci GSM telefonov, zlatarji in urarji preventivo izvajajo že dolgo, saj so se naučili na negativnih izkušnjah.

    OdgovoriIzbriši
  11. Predvsem pa je uspesna zascita izlozb, ce jih zavarujes z mehansko resetko, rolojem ali cim podobnim.

    OdgovoriIzbriši
  12. Varovanje z roloji poznajo v Italiji ze vrsto let! Ocitno je to najboljsa zascita za najmanj denarja! Vse ostalo je samo se nadgradnja.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja, ampak če je samo rolo, potem lahko nekdo celo noč žaga in bo tudi prežagal. Mora bit tudi alarm.

    OdgovoriIzbriši
  14. Najbrž redko kje lahko kdo kar celo noč žaga brez da bi vzbudil pozornost in bil komu sumljiv, da pokliče policijo. Če pa v par minutah pride tja varnostnik iz Sintala, res nima šans, da bi kaj odnesel.

    OdgovoriIzbriši

Za objavo komentarja po vnosu teksta izberite profil iz spodnjega spustnega seznama in kliknite gumb Objavi.

Prosimo, da pri komentiranju upoštevajte pravila strpne razprave.