torek, 27. november 2012

Sintalov nasvet: Izognimo se kraji torbice ali denarnice

Žeparji izkoriščajo nepozornost
svojih žrtev.

Žeparji in tatovi torbic izvedejo večino kaznivih dejanj na mestih, kjer je veliko ljudi. Večina jih za žrtve izbere ženske, ker je torbico lažje ukrasti kot moško denarnico. Zbrali smo nekaj nasvetov za zaščito pred tovrstnimi kriminalci.


  • Preusmerjanje pozornosti

Žeparji izkoriščajo nepazljivost oseb, ki jim nameravajo ukrasti ukrasti denarnico. Pogosto sami poskušajo preusmeriti pozornost osebe, velikokrat pa delajo tudi v skupinah. Medtem ko se eden od njih zaleti v osebo, drugi poseže v torbico. To se pogosto dogaja v trgovinah med čakanjem na blagajni. Velikokrat skušajo preusmeriti pozornost tudi s prerekanjem, izzivanjem prepira ali podobnim izpadom.

  • Pristop neznanca

Bodite pozorni, kadar vas neznanec vpraša, koliko je ura ali prosi za napotke, kako priti do določenega kraja. Tatovi pogosto uporabljajo ta pristop, da ocenijo svojo žrtev. Previdnost vsekakor ne bo odveč tudi pri pogovarjanju po mobilnem telefonu na javnih mestih.

  • Parkirišča

Na parkiriščih tatovi pogosto pristopijo k ženski, ki je sama v avtu. Prijazno ji povejo, da ima prazno pnevmatiko, da iz avta pušča olje ali opozorijo na svežo poškodbo vozila. Ko žrtev izstopi iz avta, da preuči situacijo, drugi tat poseže v avto in ukrade torbico.

  • Dvig denarja na bankomatu

Pri dvigovanju denarja na bankomatih je vsekakor potrebna posebna previdnost. To pa velja tudi za dvig na bančnem okencu. Tatovi pogosto opazujejo dogajanje skozi okna. Če je mogoče, izpolnite obrazec za dvig že doma. Tatovi poznajo barvo obrazcev za dvig denarja, ki jih uporabljajo različne banke.

Držalo za torbico pomaga
pri obrambi pred tatovi.
  • Restavracije

V restavraciji torbice ne obešajmo čez stol, vedno jo imejmo pri sebi. Enako velja za aktovke, nahrbtnike in ostalo osebno prtljago. Tatovi ne bodo spregledali naše sproščenosti in nepozornosti. Obstajajo posebni obešalniki za torbice, s katerim torbico enostavno obesimo na mizo ob svojih nogah. Kako zlahka premeteni tatovi dobijo v roke naše imetje, dobro pokaže blog Varnost ročne prtljage.

  • Prenašanje torbice

Torbico pri hoji obesite čez ramo in nosite na čim krajšem pasu, obrnjeno s prednjo stranjo proti telesu. Če ste oblečeni v plašč ali jakno,nosite torbico pod oblačilom.

  • Služba

Na delovnem mestu svojo denarnico ali torbico zaklenemo v predal mize ali v omarico, da je na varnem mestu, medtem ko delamo.

  • Ključi

Ključe nosite v žepu, ločeno od torbice. Tako onemogočite tatu, ki ukrade torbico, dostop do vašega doma.

Upoštevanje teh nasvetov bo močno zmanjšalo verjetnost, da vam nepridiprav izmakne denarnico ali torbico.