petek, 25. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: Varovanje oken 3.


Prejšnjič je Sintalov strokovnjak Igor Rot razložil različne tipe varovanja oken, tokrat bo razložil še o njihovi uporabi. 













Res imamo na izbiro veliko različnih načinov varovanja oken, ki so vsi po vrsti lahko zelo učinkoviti, a le, če jih smiselno uporabljamo. Nekaj osnovnih namigov bomo razkrili danes.


Kombinacija magnetni kontakt - detektor loma stekla

Uporaba zgolj magnetnih kontaktov na oknih ni dovolj, saj magnetni kontakti ne zaznajo vstopa brez odpiranja - z razbitjem stekla. Zato je potrebno dodati senzorje loma stekla ali senzorje udarcev. Prednost kombinacije magnetni kontakt - detektor loma stekla/udarcev je v tem, da je na objektu neprekinjeno varovanje. Edini pogoj je, da so okna zaprta, kar pa je za nekatere naročnike lahko problem, saj se naj bi prostori zračili.


IR barieram smo v napoto

Neprekinjeno varovanje lahko nudijo tudi IR bariere, potrebno je paziti le na to, da se žarek pri normalni uporabi ne prekine. Njihova prednost je ta, da z njimi lahko varujemo veliko število oken, slabost pa, da so vidne, predvsem zunanje, kazijo izgled objekta ter so relativno draga izbira. 


Ko smo mi aktivni, senzorji gibanja ne morejo biti 

Uporaba senzorjev gibanja je najcenejša, najpreprostejša in najbolj nevpadljiva varianta varovanja oken za praktično vse uporabnike in vse vrste objektov. Slabost pa je, da v primeru uporabe objekta, torej gibanja v varovanem objektu, ti senzorji ne smejo biti aktivni. 


Senzorji naj bodo povezani z varnostnonadzornim centrom

Skratka, vsak senzor ima pluse in minuse. O vrsti varovanja in tipu senzorike se mora odločiti vsak naročnik sam, glede na to, kaj od sistema pričakuje. Pomembno je tudi poudariti, da senzorji, ki sprožijo alarm, brez povezave z varnostnonadzornim centrom varnostnega podjetja izgubijo večino svoje funkcionalnosti.


Seveda pa smo tu strokovnjaki, ki smo svoje znanje z veseljem pripravljeni deliti.



Direktor projektive:
Igor Rot, dipl.inž.el.



sreda, 23. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: Varovanje oken 2.

Zaradi velikega odziva na prvi članek o varovanju oken in izkazanega zanimanja Sintalov strokovnjak Igor Rot, direktor projektive, podrobneje razlaga o zaščiti oken pred vlomilci. 
Magnetni kontakt na oknu

Okna so glede vlomov eden najbolj izpostavljenih delov stavb. Ker jih je mogoče odpirati in ker so možnosti mehanske zaščite omejene - predvsem zaradi steklenih površin - je potrebno to nadomestiti z ustrezno tehnično zaščito. Pri tem imamo na voljo različne možnosti.

Varovanje oken z različnimi senzorji

Ena od možnosti so različni tipi sistemov s senzorji, ki so namenjeni varovanju samega okna ali prostora neposredno pred njim.

Detektor loma stekla
Detektor loma stekla. Senzor se montira v bližino steklenih površin, na strop ali steno. Ima mikrofon, ki je obrnjen proti stekleni površini in zaznava frekvence zvoka, ki nastanejo ob razbitju stekla. Nekateri senzorji loma stekla imajo celo možnost "snemanja" zvokov, ki nastanejo pri razbitju stekla, kar je zelo uporabno pri netipičnih steklih. En detektor loma stekla lahko "ščiti" pred razbitjem ponavadi tudi več oken hkrati, odvisno od tipa senzorja in njegovega dometa delovanja. 







Vgradni magnetni kontakt
Magnetni kontakt. To je element varovanja, ki je sestavljen iz dveh delov, stalnega magneta in reed kontakta. Magnet se namesti na odpirajoče okensko krilo, reed kontakt pa na fiksni del vrat – podboj in je ožičen. Ko je okno zaprto, se magnet in reed kontakt privlačita (sklenjen kontakt), ko pa se odpre, se kontakt razklene, kar povzroči alarm. Magnetni kontakti so lahko vidni oz. pričvrščeni na okno nadometno ali pa so vgrajeni v okvir okna (nevidni). 

Senzor udarcev (šok senzor). Gre za vibracijski senzor, ki zaznava močnejše udarce po steklu. Alarm javi tudi, ko še ni prišlo do razbitja stekla. Namesti se ga direktno na stekleno površino ali v njeno bližino. 


IR bariera. Uporablja se za varovanje oken z nevidnim IR žarkom s pomočjo oddajnika in sprejemnika, ki sta nameščena na obeh straneh okna. Žarek onemogoča vstop skozi okno, saj njegova prekinitev sproži alarm. Posebna izvedba bariere je zavesa, ki ima več žarkov, kar dodatno otežuje dostop. Bariere se lahko namestijo na zunanji strani oken ali znotraj, imajo različne domete in različno število žarkov. 











IR senzor gibanja
Senzor gibanja. Varujemo lahko tudi prostor pred okni - s senzorji gibanja. Najbolj pogosti so pasivni IR senzorji gibanja, ki delujejo na podlagi zaznave spremembe toplote v prostoru, ki jo povzroči napadalec, medtem ko mikrovalovni senzorji delujejo po principu Dopplerjevega efekta, ki temelji na spremembi frekvence pri premikanju objekta v prostoru. Kombinirani senzorji IR/MW lahko združujejo lastnosti obeh omenjenih senzorjev v IN ali ALI načinu delovanja. 


sobota, 19. november 2011

Preprečevanje tatvin v pisarnah

Ob odhodu v službo ne pozabimo doma svojega občutka za samozaščito pred kriminalnimi dejanji. Večina kaznivih dejanj, ki se lahko zgodijo doma ali v domači soseski, se lahko zgodi tudi na delovnem mestu. Svetovalci iz družbe za varovanje Sintal poudarjajo, da tudi na tem področju lahko veliko storimo na preventivi. Zdravorazumski preventivni ukrepi pomagajo, da je življenje na delu varnejše.


Kjuče pod ključ
Denarnic, ključev, torbic,... tudi v pisarni ne puščamo brez nadzora. 
Torbico, denarnico, ključe in druge vredne predmete je modro imeti ves čas na očeh ali varno spravljene in zaklenjene v predal ali omaro.


Veliko je podjetij, v katerih zaposleni na delovno mesto nosijo osebne predmete, med katerimi so najpogostejši lončki in termovke za kavo, radio, kalkulatorji, USB ključi in podobno.


Določite, katere stvari je sploh dovoljeno in katere morda tudi zaželeno prinašati. Sodelavci naj svoje predmete primerno označijo, na primer z imenom, začetnicami imena ali identifikacijsko številko.


Takojšnje obveščanje o nepravilnostih

Določite osebe, ki jim morajo zaposleni sporočati, kje se nahajajo med delovnim časom. To naj velja tako za primere, ko zamujajo na delo, ko delajo preko delovnega časa, gredo v kopirnico, ven na kosilo ali na sestanek. Ves čas mora nekdo vedeti, kje se sodelavci nahajajo.



Nič neobičajnega ni, da se v obratovanju poslovne stavbe pojavijo nepravilnosti, kot so poškodovane ali utripajoče luči, slabo osvetljeni hodniki, vrata, ki se ne zaklepajo pravilno, razbita okna,… Spodbujajte sodelavce, da o zaznanih nepravilnostih poročajo takoj in ne čakajo na nekoga drugega, da to stori.


Diskretnost za varnost
Rutinsko preverjajte identiteto vsake neznane osebe, ki vstopi v pisarno. Vprašajte, koga iščejo in če lahko pomagate pri iskanju te osebe. Če je komu preveč neprijetno komunicirati z neznanci, naj o neznanem obiskovalcu obvesti varnostno službo ali nadrejenega, da lahko primerno ukrepajo.


Seznanite zaposlene o pomenu diskretnosti na delovnem mestu. Odprt pogovor s sodelavcem o družabnem življenju ali počitniških načrtih lahko nekoga nenamerno oboroži s koristnimi informacijami za izvedbo vloma ali drugega neželenega dejanja. To je lahko naključni obiskovalec, oseba, s katero se sodelavec pogovarja po telefonu, oseba za sosednjim okencem…

sreda, 16. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore: okna


Kar mika vaše stranke, bo zamikalo tudi zmikavte.
Če ne morete umakniti vrednejših predmetov od oken,
morajo biti ta še posebej dobro zaščitena.
 

Naša pot do varnega poslovnega prostora nas od zaščite vrat pelje proti oknom. Kot smo že dejali, bomo o optimalni zaščiti vrat še spregovorili, Sintalovi strokovnjaki iz projektive pa bodo v razširjenjem članku povedali več tudi o zaščiti oken. Tokrat osnove.


Materiali 
Vlomilci ponavadi nočejo razbijati stekla, ker s tem povzročijo veliko hrupa. Če pa ste točko 1 dobro opravili in vlomilec okna nikakor ne more odpreti, se bo spravil na steklo. 


Poznamo različne vrste ojačanega stekla:



  • Ojačano s kovinsko mrežo znotraj stekla. Steklo se ob udarci zlomi, a ga mreža drži skupaj in preprečuje vstop. Veliko se uporablja v industrijskih obratih, dobra izbira pa je tudi za garaže in kleti.
  • Kaljeno steklo. Nekajkrat močnejše od običajnega, a se razbije na koščke, če prejme dovolj močan udarec. Vgrajeno je v veliko izložb.
  • Plastični materiali. So bolj odporni na udarce od stekla. Najbolj pogosti so akrilni (na primer pleksi steklo) in polikarbonatni (leksan). Akrilno steklo lahko odbije kamen, kladivo pa ga bo razbilo. Proti vandalom je torej dobra zaščita, proti vlomilcem pa ne popolnoma. Polikarbonatno, ki je bistveno dražje, je praktično neuničljivo. Odporno je na vročino, plamene, ekstremen mraz, kladiva in sekire. Oba tipa staneta manj kot laminirano (vetrobransko) steklo, ampak se ju lažje opraska, prav tako na sončni svetlobi porumenita. 
  • Laminirano steklo. Uporablja se ga za avtomobilska vetrobranska stekla, narejeno je iz dveh plasti stekla in plasti plastike med njima. Steklo se bo razbilo na kosce, toda te drži skupaj plastika in ne izpadejo iz okvira. Je težko, drago in mnogo debelejše od ostalih materialov. 



Varnostna zapirala
Okna vedno dobro zapirajte. Drsna okna morajo imeti zatiče, zapahe in/ali ključavnice, da se jih ne more odpreti od zunaj.


Pritličje 
Zaščitite vsa okna. Okna v pritličju naj so iz nelomljivega stekla. Za še višjo varnost vgradite rešetke ali močno mrežo.


Alarmni sistem
O alarmnih napravah in sistemih (detektor loma stekla, alarm na magnetni kontakt, …), s katerimi dosežemo optimalno zaščito oken, bodo, kot rečeno, prihodnjič povedali več Sintalovci iz projektive. Veseli bodo tudi vaših vprašanj v zvezi s to temo. 

torek, 8. november 2011

Sintalov nasvet: Vlomi v poslovne prostore: Vrata


Pri našem pregledu ukrepov za preprečevanje vlomov v poslovne prostore se pomikamo od okolice stavb do notranjosti. O urejanju okolice smo govorili prejšnjič, tokrat pa se že dotikamo samih stavb: vprašali se bomo, kakšna morajo biti vrata v stavbo. Čeprav ne smemo pozabiti, da je vsaka odprtina potencialen vhod za vlomilce, še vedno največ vlomilcev vstopi kar skozi vrata. Ne pozabite, da vlomilci iščejo najšibkejši člen - ko iščejo primerno točko vstopa in ko primerjajo potencialne tarče med sabo.

Vlomov skozi vrata je proporcionalno zelo veliko.
Izbira pravega materiala

Vsa zunanja vrata morajo biti narejena iz masivnega lesa, jekla ali aluminija. Dobro je, da so zadnja ali stranska vrata narejena iz jekla s profilom najmanj 16 (okoli 1,5 milimetra debeline). Steklena vrata morajo imeti vgrajeno protivlomno steklo. Slaba vrata so lahko samo plasti prevlek na kartonu in se jih da zlahka razbiti.

Okvir vrat
Okvir vrat mora biti tako močan kot vrata. Tudi najboljše ključavnice in zapahi ne bodo nič pomagali, če je okvir vrat enostavno razbiti.

Zapahi in ključavnice
Zunanje ključavnice naj imajo protivlomni zapah, ki zahteva, da se obrne cel cilinder, preden se zapah odpre. Tako je težje odkleniti ključavnico brez pravega ključa. Ključavnice naj bodo čim bolj kompleksne in narejene iz najboljših materialov, čeprav so dražje - splača se.

Tečaji vrat
Zunanji tečaji naj nimajo snemljivih zatičev.

Dvojna vrata
Dvojna vrata naj bodo opremljena z več močnimi, dolgimi vgrajenimi zatiči.

Nihajna vrata
Zunanja nihajna vrata naj imajo vsaj 2,5 cm dolg zapah iz ojačanega jekla.

Steklo v bližini vrat
Ključavnica z dvojnim cilindrom je priporočljiva, če je v radiju enega metra od vrat steklena površina.

Zaklepajte
Znatnemu odstotku vlomov se komaj lahko reče vlom - vsiljivec namreč vstopi skozi nezaklenjena vhodna vrata. To je seveda pogosteje pri vlomih v dom, pa vendar - naj se nikoli ne zgodi, da bi pustili prostore prazne, vrata pa odklenjena - čeprav le za nekaj minut.

Alarmne naprave
Pametno je namestiti alarmno napravo, ki, ko je aktivirana, beleži, kdaj se vrata odprejo in o nepooblaščenem vstopu začne spuščati alarmni signal oziroma obvesti vas in podjetje za zasebno varovanje. O najboljši izbiri alarmne naprave za vaše podjetje se je dobro posvetovati s strokovnjakom.

V naslednjem prispevku se bomo posvetili oknom.



ponedeljek, 7. november 2011

Sintal svetuje: Vlomi v poslovne prostore

Število vlomov je v primerjavi s prvo polovico lanskega leta v prvih šestih mesecih letošnjega naraslo za več kot šest odstotkov, pravijo uradni policijski podatki. Tako kot dom je pametno čim bolje zaščititi svoje poslovne prostore. Pa začnimo z zunanjostjo poslovne stavbe.

Pomembnost oznak

Naslov in ime podjetja morajo biti vidni s ceste. Uporabite velike, osvetljene črke. To pride prav pri intervencijah policije in varnostnih podjetij.

Ograja

Dobra ograja ščiti poslovni objekt
pred priložnostnimi vlomilci.
Dobro je, če podjetje obkroža zaščitna ograja – seveda to ne velja za denimo trgovine v mestnih središčih, temveč za objekte, kjer imate delovno opremo, stroje in tudi izdelke razmeščene zunaj zaprtih objektov.

Vrata ograje naj bodo izven poslovalnega časa zaprta in zaklenjena z dobrimi ključavnicami in verigami. 

Osvetljava

Ponoči bo ustrezna osvetljava odganjala vlomilce. Od večera do jutra naj bo vaša posest osvetljena, da se vlomilci ne bodo imeli možnosti plaziti in skrivati v temačnih kotih. Dovozi, sprednji in zadnji vhodi ter parkirišča naj bodo osvetljena z reflektorji. Osvetljena naj bo tudi streha vaše stavbe. Dobro je preko svetil namestiti zaščitne pokrove, ki vandalom preprečujejo uničevanje. Redno preverjajte svoje luči, nemudoma nadomestite pregorele ali razbite z novimi.

Organizacijski ukrepi

Vrata morajo imeti vnaprej določen urnik odpiranja in zaklepanja, najbolje je, da je za to zadolžen en zaposleni.

Razobesite znake, ki stranke in zaposlene pozivajo k temu, da vedno zaklepajo vozila in spravljajo vrednejše stvari v prtljažnik namesto na sedež.

Orodje in zelenje
Videonadzorni sistem odvrača in razkriva vlomilce.

Ne lajšajte vlomilcem dostopa na streho tako, da puščate v bližini lestve, palete in škatle. Umaknite jih stran od stavbe.

Stvari, ki morajo biti shranjene zunaj glavne stavbe, zaščitite pred vandalizmom in tatvinami tako, da jih shranite v zaklenjeno uto za shranjevanje.

Onemogočite vlomilcem možnosti za skrivanje v visoki travi in grmičevju. Poskrbite za redno košnjo trave in obrezovanje grmičkov, vrtne odpadke pa sproti odstranjujte.

Sistemi tehničnega varovanja
Varnostnik na obhodu

Elektronska vrata, alarm, videonadzorni sistem in dvosmerni komunikacijski kanal pripomorejo k odkrivanju in identifikaciji vsiljivcev.

K večji varnosti stvari, ki morajo biti shranjene zunaj glavne stavbe, pripomorejo nameščene alarmne naprave in redni obhodi varnostnika.



nedelja, 6. november 2011

Intervju z generalnim sekretarjem NZS



Aleš Zavrl, generalni sekretar NZS
Nogometna reprezentanca Slovenije je sicer v zadnjem obdobju doživela nekaj grenkih porazov, vendar kljub temu ni izgubila svojih zvestih privržencev. Spomnili smo se še ne tako davnih časov zmagoslavja in iz arhiva izvlekli intervju z Alešem Zavrlom, generalnim sekretarjem Nogometne zveze Slovenije (v nadaljevanju NZS).


Del intervjuja je bil objavljen v jubilejnem Sintalčku št. 50 decembra 2010. Žal omejen prostor v tiskanem mediju ni dopuščal, da bi ga objavili v celoti. V nadaljevanju to pomanjkljivost odpravljamo in objavljamo celoten tekst.




Nogometna zveza Slovenije ima že 90-letno zgodovino. Na katere dogodke ste najbolj ponosni, kateri se vam zdijo prelomni?

NZS ima kot krovna nogometna organizacija res dolgo zgodovino in tradicijo. Od koordinacije nogometa pred 2. svetovno vojno, ko so bili v ospredju predvsem klubi in tekmovanja na ravni širše države, do obdobja po 2. svetovni vojni, ko je bila NZS le ena od t.i. republiških nogometnih zvez in je vodila nogomet, sicer na nacionalnem, a bolj regionalnem principu.

Z osamosvojitvijo je NZS postala prava nacionalna nogometna zveza, od leta 1992 oziroma 1993 tudi polnopravna članica mednarodnih integracij, kar je slovenskemu nogometnemu prostoru prineslo nedvomne razvojne možnosti. Vsekakor so v zadnjem desetletju v ospredju vrhunski rezultati naše A reprezentance (uvrstitev na EP 2000, SP 2002 in SP 2010), ne gre pa pozabiti tudi skrbi za vse mlajše nogometne reprezentance, klubski nogomet vseh starostnih kategorij, normativno urejenost nogometnega sistema in druge aktivnosti.

Kakšna vizija vodi NZS in kakšni so njeni načrti za prihodnost?

NZS je kot nacionalna nogometna organizacija povezovalec vseh nogometnih deležnikov. Vizija NZS se kaže že v statutu opredeljenih ciljih, kjer so v ospredju skrb za razvoj in širjenje nogometa, usposabljanje trenerjev, sodnikov in drugih strokovnih delavcev, spodbujanje nogometa mladih itd. Naša organizacija sodeluje z vsemi organi in organizacijami, ki lahko prispevajo k razvoju športa in nogometa in se na mednarodni ravni vključuje v svetovno (FIFA) in evropsko (UEFA) nogometno zvezo. NZS je finančno in normativno stabilna organizacija, ki z jasnimi cilji, vizijo in strategijami teži h kredibilnemu delovanju.

Pod vašim okriljem se z nogometom ukvarjajo različne starostne skupine rekreativnih in vrhunskih nogometašev in nogometašic. Za koliko različnih skupin skrbite in kako pripomorete k njihovemu napredku in razvoju?

V enotni nogometni piramidi se povezuje nogomet na regionalni in nacionalni ravni, profesionalni in amaterski nogomet, nogomet mladih itd. Krovna organizacija mora z normativno ureditvijo in vodenjem projektov povezovati in usmerjati vse ravni in prav v boljši koordinaciji in komunikaciji med vsemi nogometnimi udeleženci vidim bistvene rezerve našega nogometa. Vsekakor pa mora biti naša skupna usmeritev osredotočena na izboljšanje dela z mladimi, ki lahko predstavlja naše komparativne prednosti v širšem mednarodnem okolju.

Izpolnile so se dolgoletne želje slovenskih ljubiteljev športa in Slovenija je dobila nov stadion – Stožice. Kako ste zadovoljni s to pridobitvijo? Ali se Stožice lahko primerjajo s stadioni po svetu?

Stadion v Stožicah je nedvomno velika pridobitev za slovenski nogomet. Gre za najmodernejši objekt, ki v celoti izpolnjuje UEFA kriterije za pridobitev 3 zvezdic, kar pomeni, da se lahko na ljubljanskem stadionu odigravajo tekme visokega mednarodnega nivoja.

Prvi dve reprezentančni tekmi sta pokazali, da je moč tudi v Sloveniji organizirati kvalitetne dogodke in predvsem gledalcem ponuditi udobje, ki si ga zaslužijo.

Kako je na splošno z infrastrukturo namenjeno nogometu v Sloveniji, kakšni so načrti?

Kvalitetni, predvsem varni, udobni in okolju prijazni stadioni so postali nujnost sodobnega nogometa. Slovenski prostor na področju nogometne infrastrukture v povprečju zaostaja za evropskimi standardi, saj so bila vlaganja v športno, predvsem nogometno infrastrukturo v daljšem časovnem obdobju nezadostna.

V zadnjem obdobju pa je vendarle zaznati bistvene pozitivne premike, saj se z aktivnejšo vlogo nogometnih sredin v odnosu do upravljavcev in lastnikov nogometnih objektov, z jasneje definirano vlogo države in lokalnih skupnosti ter pomembnim prispevkom NZS (FIFA Goal in UEFA Hat-trick) izboljšujejo osnovni infrastrukturni pogoji tako na nacionalni kot regionalnih ravneh.

Od leta 2004 dalje je prišlo na infrastrukturnem področju, tudi z bistveno finančno in organizacijsko pomočjo NZS, do bistvenih premikov. Izboljšali so se pogoji za delo z mladimi v vseh nogometnih regijah, Slovenija pa ima danes z mariborskim Ljudskim vrtom, celjskim stadionom in novimi Stožicami tudi 3 stadione najvišjega evropskega razreda.

Kakšno je v Sloveniji zanimanje za rekreativni in vrhunski nogomet?

Gre za dve povsem različni področji. Rekreativni nogomet je v svoji osnovi pravi amaterski šport, kjer se na ljubiteljski bazi z nogometom ukvarjajo ljudje različnih starosti in nogometnega znanja. Med rekreativci je v Sloveniji še posebej popularen mali oziroma dvoranski nogomet, sicer pa je v vseh slovenskih nogometnih regijah tudi vse več veteranskih tekmovanj.

Med vrhunske nogometne dogodke nedvomno uvrščamo vse tekme naše najboljše izbrane vrste, po definiciji pa je vrhunski oziroma t.i. profesionalni nogomet v Slovenji tudi tekmovanje v 1. Slovenski nogometni ligi. Mnenja o kvaliteti našega najvidnejšega klubskega tekmovanja so deljena, od osamosvojitve Slovenije dalje pa je šel skozi zelo različna obdobja. Infrastrukturne pomanjkljivosti, ki se v zadnjem obdobju pospešeno odpravljajo, omejena finančna sredstva in težave pri komercializaciji pravic so (žal) stalnica našega klubskega nogometa. Podobne težave srečujejo tudi v drugih nam primerljivih državah in enostavnih rešitev žal ni, saj so problemi širše narave in izhajajo tudi iz vse večje globalizacije profesionalnega športa.

V zadnjem času je prišlo do kar nekaj navijaških izgredov na tekmah. Kakšna je vaša strategija za izboljševanje stanja na tem področju? Ali se nasilje po vašem mnenju stopnjuje? Kako uspešno sodelovati z navijači?


Ustrezen način opozarjanja preveč razgretih navijačev
velikokrat prepreči nezaželeno nasilje.
Nogometna zveza in sam osebno ostro obsojam kakršnokoli obliko nasilja na športnih prireditvah. Glede na razširjenost in popularnost nogometa je sicer logično, da do izgredov prihaja tudi v nogometu in od odgovornosti za odpravo teh družbeno nesprejemljivih dejanj ne sme bežati nihče: tako organizatorji tekem oziroma udeleženi klubi, NZS in interesno združenje prvoligaških klubov ter seveda tudi pristojni državni organi.

Civilna športna sfera mora v sodelovanju drugimi napraviti veliko na preventivi in ozaveščanju, redni komunikaciji z organiziranimi navijaškimi skupinami itd. V Sloveniji obstaja zakonodaja, ki se je želela približati dobrim evropskim praksam, vendar se po mojem mnenju v primeru ekscesnih situacij ne izvaja preveč dosledno. Hkrati bi bilo potrebno na podlagi izkušenj nekatere zadeve seveda spremeniti in predvsem ustvariti ničelno toleranco do nasilja v družbi.

Kakšno je varovanje tekem v tujini v primerjavi z varovanjem domačih tekem? Kako je v tujini za varnost zakonsko poskrbljeno? Ali so varnostne zakone v tujini bolje prilagodili razmeram?

V nogometu so tako na evropski kot slovenski ravni vzpostavljeni standardi organizacije nogometnih prireditev, vključno z varovanjem nogometnih tekem, pri čemer morajo biti upoštevani vsi veljavni predpisi, specifičnost športa in izkušnje pri organizaciji dogodkov različnih nivojev. Na najvišjem nivoju profesionalnega nogometa so standardi dokaj poenoteni, obstajajo pa tudi države (kot. npr. Velika Britanija), ki so to področje zaradi zgodovinskih negativnih izkušenj s huliganizmom, zakonsko še posebej dobro uredile.

Skrb za varnost na nogometnih tekmah po svetu in doma postaja vse bolj pomembna. Kako ste se za varovanje nogometnih reprezentančnih tekem Slovenije v Stožicah odločili za Sintal?

Varnostni pregled pred vstopom na stadion.
V času priprav na organizacijo prve otvoritvene tekme z Avstralijo v Stožicah smo glede varovanja stopili v stik s predstavniki Sintala, s katerimi smo v preteklosti pri organizaciji naših tekem v Celju že sodelovali.

Glede na kadrovske in organizacijske potenciale smo se zlahka odločili za Sintal in s sodelovanjem smo zelo zadovoljni. Avgustovska otvoritvena tekma in kvalifikacijska s Ferskimi otoki v oktobru sta dokazali, da so lahko nogometne tekme najvišjega nivoja organizirane tudi v Sloveniji.

Kakšne so vaše dosedanje izkušnje s koncernom Sintal? Kako vidite nadaljnje sodelovanje z njim?

Kot že rečeno imamo, s Sintalom zelo pozitivne izkušnje in skupaj soustvarjamo organizacijo tekem naše reprezentance na stožiškem stadionu. Seveda včasih ne gre brez zapletov, saj objekt z okolico še ni povsem dokončan, pa vendar smo v medsebojni komunikaciji razrešili marsikatero zahtevno situacijo. Sintal že vrsto let izvaja tudi tehnično varovanje sedeža NZS na Čerinovi 4 v Ljubljani in verjamem, da bomo uspešno sodelovali tudi v bodoče.

(foto: NZS, Sintal)